De Brusselse gemeenteraad op internet volgen

Stadhuis van Brussel

Vanaf 1 juli 2019 zijn alle zittingen van de Brusselse gemeenteraad via de website te volgen.

In december 2018 werd met webtransmission geëxperimenteerd (proof of concept). Vanaf 1 juli 2019 zijn alle gemeenteraden via de homepage op de website van de Stad (www.bruxelles.be) toegankelijk. De eerste zitting is te volgen vanaf 16 uur.

Het initiatief geeft burgers die de gemeenteraad niet kunnen bijwonen (omdat ze verhinderd, minder mobiel e.a. zijn) de mogelijkheid om de volledige openbare zitting rechtstreeks te volgen (met uitzondering van de punten die achter gesloten deuren worden besproken).

i-CITY wil het project aansturen. Er werd een bestek uitgewerkt en er zijn offertes aangevraagd. Uiteraard moest er een oplossing worden gevonden die compatibel was met het respect voor de geklasseerde locaties. Het publiek dat lijfelijk op de zittingen aanwezig wilden zijn, moest die kans nog steeds krijgen.

De oplossing van de Nederlandse firma Webcast werd voor het proefproject geselecteerd, en dat voor een periode van één jaar. Het bedrijf tekende al eerder voor gelijkaardige realisaties in de gemeenten Delft, Meppel en Oss. Om een hoge beeld- en geluidkwaliteit te garanderen, zal worden gebruikgemaakt van 3 camera's en een regie. De oplossing zit in een cloud en waarborgt de toegang voor bezoekers (zonder wachtrij!).

De beelden kunnen ook 'uitgesteld' worden bekeken. Via een overzicht van de agendapunten kunnen kijkers meteen naar de sequentie van hun keuze overschakelen.

24/06/2019 - 13:30