november 2017

Een portaalsite voor de Franstalige bibliotheken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

GIAL heeft sinds het begin van de jaren ‘90 meegewerkt aan de informatisering van de Franstalige openbare bibliotheken van de Stad Brussel en vervolgens aan de ontwikkeling van een collectieve catalogus voor alle Franstalige openbare bibliotheken van het Gewest. GIAL heeft diezelfde bibliotheken ook bijgestaan bij het opzetten van een echte portaalsite voor de lezers.

De Bibliothèque centrale kreeg de opdracht een website te ontwikkelen voor de bibliotheken en die kwam er in 2013. Die site moest echter worden gemoderniseerd, enerzijds omdat smaken evolueren en anderzijds omdat de verschillende doelgroepen en professionals vandaag andere behoeften en verwachtingen hebben.

Zij willen niet langer gewoon de catalogus kunnen raadplegen, maar ook in een aantrekkelijker omgeving zoveel mogelijk informatie kunnen opzoeken over boeken (en de auteurs ervan) en andere documenten, bijvoorbeeld met commentaren van andere lezers. En die informatie moet naast computers ook toegankelijk zijn op alle andere toestellen.

Van aanbesteding tot portaal

Aan de denkoefening rond het portaalproject namen naast de Bibliothèque centrale en GIAL ook medewerkers deel die al actief waren op het vlak van webtoepassingen of zich daarin wensten te verdiepen. Na een aanbesteding gepubliceerd in 2015 werd gekozen voor de CMS-oplossing (Content Management System) van het bedrijf Infor.

Het portaal biblio.brussels zit in de testfase sinds juni 2017. Bezoekers van de portaalsite kunnen uiteraard een (eenvoudige, geavanceerde of professionele) zoekopdracht uitvoeren in de volledige catalogus van meer dan 60 bibliotheken in het Gewest, maar ze kunnen ook een fiche bekijken (korte inhoud, citaten, biografie van de auteur, gemiddelde lezersscore en tags), opzoeken in welke bibliotheken een boek beschikbaar is, boeken reserveren en zelfs suggesties ontvangen.

Het portaal bevat ook een agenda met de activiteiten van de bibliotheken, die zij zelf updaten. Deze activiteiten kunnen worden gefilterd op basis van doelgroep, type en gemeente. Andere pagina’s bieden informatie over het uitlenen van e-books en e-readers, toegang tot de online pers en de digitale openbare ruimtes (DOR).