maart 2018

De Archieven van de Stad Brussel hebben hun eigen website!

Op de gemeentesite stond een massa aan informatie en documenten van de Archieven van de Stad Brussel. Sinds 15 maart 2018 beschikken de Archieven over hun eigen website (archief.brussel.be).

Op vraag van de dienst Cultuur heeft GIAL een drietalige website (Nederlands, Frans, Engels) die volledig aan de Archieven van de Stad Brussel is gewijd ontwikkeld en online geplaatst.

Catalogus, documenten en getuigenissen

Die website werd ontwikkeld in Drupal. U ontdekt er de Archieven van de Stad, wat er wordt bewaard, krijgt toegang tot de onlinecatalogus en kunt meerdere types van documenten (adelboeken, almanakken, Brusselse Cahiers en gemeentelijke bulletins) rechtstreeks bekijken. De inhoud ervan wordt rechtstreeks beheerd door de Archieven van de Stad.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 te Brussel heeft de dienst van de Archieven van de Stad Brussel de berichten die op het voorplein van de Beurs en aan het metrostation van Maalbeek waren neergelegd verzameld. De dienst heeft ook de berichten gefotografeerd die met krijt waren geschreven op de muren van de Beurs en op de grond voor de Beurs. Die berichten kunnen op de site worden gelezen.

Nog meer dan voor andere sites is voor archieven de opzoekfunctie belangrijk. De zoekmotor Solr die op de site werd geïnstalleerd werd gekozen wegens de kwaliteit van het indexeren en opzoeken van inhoud en het gebruiksgemak waarbij automatische aanvulling (autocompletion) wordt aangeboden.

Net als andere gemeensites wordt de site bij GIAL gehost. De site is responsive en dus aangepast aan de verschillende terminals (pc, tablet, smartphone).

Archief