juli 2018

De markten van Stad Brussel op het internet

Brussel staat bekend om zijn talloze markten, die de wijken omtoveren tot bruisende hotspots. Met een nieuwe website wil GIAL die rijkdom en diversiteit delen met het grote publiek.

De cel Handel & Markten van het departement Economische Zaken heeft een website in Drupal 8 gelanceerd die deze markten in kaart brengt en waar u ze zelfs kunt zoeken op basis van de dag, de aangeboden producten en de 'stijl' van de markt (basisproducten, fijnproeverij, duurzaam, kunst en antiek).

Bij elke markt vind je een korte voorstelling, meerdere foto's, wat je kunt verwachten (soort markt, aantal kraampjes, producten), de locatie op een kaart, praktische info (dag, uren, openbaar vervoer, parkeerplaatsen, bankautomaten enz. en enkele tips over de wijk en de bezienswaardigheden).

Handelaars kunnen via de website ontdekken wanneer er vrije plaatsen zijn op de markten of zich spontaan kandidaat stellen. Ze kunnen ook makkelijk een antwoord vinden op enkele 'vaak gestelde vragen'.

markten.brussel.be

Zaterdagplein. Ontdek zelf nieuwe werkmethodes

De verplichte verhuis van meerdere stadsdiensten stimuleerde medewerkers om na te denken over de toekomstige werkomstandigheden in het Brucity-gebouw en zo een nieuwe werkplek te creëren waar kan worden geëxperimenteerd met nieuwe methodes.

Meerdere diensten van Stad Brussel, of ze nu afhangen van het departement HR, Organisatie, Demografie of Economische Zaken, waren niet in het Administratief Center gevestigd, maar in nabijgelegen gebouwen, namelijk het Grétry-gebouw en de Brouckère Tower. Op die twee sites werden werkgroepen opgericht onder leiding van Stad Brussel om een oplossing te vinden voor de 140 medewerkers.

Die kwam er uiteindelijk in de vorm van een gebouw op het Zaterdagplein (nr. 1). De verhuis (september 2018) ernaar bood Stad Brussel bovendien de kans om de organisatie van de werkruimten en het werk zelf te herdenken en alvast een beeld te schetsen van het stadsbestuur in 2021. 

Proefproject

A l'intérieur du n°1 à la place du Samedi à Bruxelles

Dit proefproject stelt de flexdesk centraal. Elke medewerker krijgt daarbij materiaal ter beschikking waarmee telewerk mogelijk wordt (rugzak, laptop, oplaadkabel, toetsenbord, muis, netwerkkabel, veiligheidskabel, headset met audio en micro). Op de site kan de medewerker gebruikmaken van gemeenschappelijk materiaal (22"-scherm, toetsenbord, muis, dockingstation) dat op elke verdieping beschikbaar zal worden gesteld op gemeenschappelijke bureaus (in het kader van de clean desk wordt alle persoonlijke materiaal opgeborgen in een locker en zijn er speciale voorzieningen voor klein materiaal). De huidige telefonie wordt vervangen door Skype for Enterprise (met videoconferenties, chat, scherm delen).

Het personeel werd steeds betrokken bij de denkoefening over de infrastructuur. Zo werd duidelijk dat er een behoefte is aan ruimten voor samenwerking en 'concentratie', aan zalen voor vergadering en opleiding (twee met interactief whiteboard) of aan 'bubbles', vertrouwelijke ruimtes voor diensten als die van de vzw SoBru of de dienst Huwelijken. Ook een cafetaria en een ontspanningsruimte zijn voorzien.

De projectgroep vroeg om naast IT-materiaal ook een professioneel wifi-netwerk te installeren. Vóór de verhuis moesten bovendien de nodige inspanningen worden geleverd om de niet-bijgewerkte archieven te ontruimen. Desondanks blijft een archiefzaal behouden om de archiefdocumenten die wel worden bijgewerkt te kunnen bewaren en inkijken.

Er moet bij de organisatie natuurlijk ook rekening worden gehouden met de wensen van de burger. Ter plaatse kunnen de burgers zich aanmelden bij een enkel loket en ze kunnen ook gebruik maken van diensten via e-lokketten. Er wordt bovendien meer ingezet op procedures vanop afstand (online formulieren of afspraken).

Ten slotte worden de ervaringen op het Zaterdagplein voortdurend geëvalueerd. Daaruit worden dan lessen getrokken om de transformatie van het stadsbestuur beter te kunnen organiseren.

Alle scholen, bibliotheken... van Stad Brussel op Office 365

De Haute École Francisco Ferrer en de Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles (middelbaar) waren al overgestapt op Office 365. Eind juni 2018 volgden dan de andere scholen, bibliotheken en centra voor psychische, medische en sociale bijstand van de Stad.

De scholen en hun leerkrachten hebben voortaan vanaf elke terminal toegang tot de vertrouwde software, waaronder het Office-pakket (Outlook, Word, Excel, PowerPoint). Ze kunnen ook documenten opslaan (OneDrive) en samen (SharePoint) of in team werken opstellen (Teams).

Het grote voordeel voor de gebruikers is dat ze steeds de recentste versie van de Microsoft-software kunnen gebruiken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken om updates. De gegevens worden niet langer opgeslagen bij GIAL zelf, maar in de cloud (Azure).

Deze migratie ging gepaard met een wijziging van niet minder dan 4.200 e-mailadressen (behalve bij de Haute École Francisco Ferrer). De voormalige adressen @brunette.brucity worden nu opgevolgd door @brucity.education. Het Office 365-aanbod zal nog worden uitgebreid naar andere middelbare scholen en hun leerlingen.

Vaux-Hall Summer. Een nieuwe eventsite

Elk event van formaat pakt tegenwoordig uit met een website om nuttige informatie te delen. Ook Vaux-Hall Summer, met een nieuwe website (vauxhallsummer.brussel.be) die GIAL in Drupal 8 heeft ontwikkeld.

De Dienst Cultuur van Stad Brussel zag het helemaal zitten: een website rond de verschillende activiteiten die deze zomer zullen plaatsvinden in en rond de Vaux-Hall, een zaal die in 1781 de deuren opende in het Warandepark.

Via een tool kunnen de verschillende activiteiten volgens datum en categorie worden opgezocht. De website vermeldt de partners en contactgegevens en nodigt bezoekers uit om de socialemediapagina's van BrusselsCulture te bezoeken.

Vaux-Hall Summer